torsdag, januari 30, 2014

Babyprylar

Hittills har jag inte tillåtit mig själv shoppa något åt bebén, varken i kläd- eller prylväg. Det har inte känts aktuellt ännu. Men nu när man ser hur veckorna tickar framåt med rasande fart kanske det börjar bli dags att så småningom fundera på vad vi behöver. 

Jag tar gärna emot tips, vad behöver man, vad klarar man sig utan? Hur mycket kläder skall man överhuvudtaget ha åt en nyfödd och i vilka storlekar? Behövs det amningsdynor, sitters, bärselar, napp-steriliserare, babynest och allt annat butikerna erbjuder som absolut nödvändigt?

Söta babyplagg från Lindex och KappAhl.

Alla plagg från Lindex


Alla plagg från KappAhl




18 kommentarer:

  1. Vi tyckt dessa var bra:
    - en massa "trasor" (sideharso) som det kommer av i babylådan, men mer behövs. Kan användas till allt - torka upp mjölk, blöjbytesunderlag, filt, solskydd, trygghet osv.
    - babymonitorn (du har ju sett hur vi alltid har den med oss) - man behöver inte fundera på att man inte hör barnet - högtalarn sprakar nog då det kommer ljud
    - tuttflaskor i massor, så behöver man inte koka hela tiden
    - "kisi"skydd till under lakanet (blöjorna kan så lätt läcka åt alla håll å kanter, iaf med nyföddas lösa kaki...)
    - lekmatta
    - babysitter (maskinell behövs inte)
    - maskinell bröstpump (så du inte behöver vara fast i babyn heeela tiden, utan Samuli kan också mata)
    - om ni tänker resa, så en babybjörn - super på bl.a. flygfältet
    - bepanthen - kräm som passar till allt från "diaperrash" till andra små blessyrer
    - babybadkar
    - om du bara hittar, så dräkter med färdigt ihopsydda med dräkten -strumpor/vantar
    (strumpor faller bara av barnet och vantarna är för att de inte skall skrapa sig illa i ansiktet med sina sylvassa naglar) - börja å söka nu redan - håll det i tankarna när du går i butiker - svårt att hitta!!
    - sovpåse (så barnet inte sparkar av sig täcket/filten hela tiden på natten)

    Inte behövt
    - amningsdyna (fast den var nog en bra "häck" på soffan så pojkarna inte rullade i misstag ner, eller man behövde inte vara orolig för det)
    - steriliseringsmaskin för tuttflaskor och tuttar - det går att koka på en sekund och det ryms en massa i en stor kastrull
    - drägelhaklappar/scarfar, vad gör nu det om bebins dräkt e lite blöt... Men kanske andra drägglar mer än boyzen...
    - och så fanns det en massa som vi inte behövde, men äh, kommer nu inte ihåg...

    By the way - vi har några yllestickade tröjor som vi gärna ger/lånar (sparar sen som minne åt pojkarna)! Vet inte om de behövs i maj, men man vet ju aldrig...

    ÅHHHHH, vad ni har kiva att fundera och planera :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen! :)
      Det är nog skoj att planera införskaffningar, men det blir lätt dyrt!

      Radera
  2. Kisilakan får man för bra deal om man köper så kallad hygieniasuojakangas (frottétyg med plast på ena sidan)på typ eurokangas! Tuttsteriliseraren är onödig då kastrull funkar lika bra. har gillat manduca kantoreppu i synnerhet på resor så att man fått händerna fria. Name it har mjuka,sköna o färggranna trasor! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen! :) Manducan har vi(jag) också funderat på, hur länge använde ni er, eller använder ni den fortfarande?

      Radera
    2. Vi har egentligen använt den ganska lite till vardags då molly var int riktigt sådär famppubeibi utan trivdes bra i vagnen. Men på resor har den varit oumbärlig i tåg, på flygplatser och nu senast i somras var vi i london där tuben inte direkt var barnvagnsvänlig. Då fick man armarna fria att bära vagnen ner och hon åkte tryggt i manducan. Samma sak om man åker tåg ensam och ska t.ex. gå på kaffe så underlättar manducan förfarandet där oxå då man får händerna fria. Tycker att manducan känns mest ergonomisk åt ungen, men det är ju sedan smaksak vad man väljer. Ganska lätt att ta på sej oxå! Man kan ju bära barn upp till 20kg eller dyl i manducan på ryggsidan sedan senare då det blir för tungt att ha dem på magen. Har inte på en tid testa o ha henne där, då vi inte rest på senare tid! :)

      Radera
  3. Jag hör till dem som tyckte att jag måste skaffa precis allt i god tid före bebisen kom. Amningsdyna (känns jobbigt att använda den men skulle säkert vara bra för mina stackars axlar), tuttflasksteriliserare (såå lätt att koka) och bärsele (baby björn) har varit onödiga för oss. De två förstämnda vet jag att vi skulle ha klarat oss utan, bärselen kan vi däremot eventuellt ännu ha nytta av (bebé nu dryga 3mån.). Bröstpumpen använde jag bara några gånger så den skulle vi bra ha klarat oss utan. Sitter (baby björn balance!) är bra, babygym (men behövs ju itne de första veckorna) är bra, mjölkuppsamlare är bra, gråtlarm & harson nödvändiga. Tuttarna pop från början och tuttflaska provade vi från typ dag tre så att hon genast blev van vid den också. Mjölkuppsamlare var bra att ha speciellt i början. Och så kläderna...bodyn och "puolipotkaren" är bra i början. Sparkbyxorna förblev oanvända för de är jobbiga vid blöjbyte. Lite kläder i storlek 50 tycker jag att det lönar sig att köpa om man inte vill klä sin bebis i tält. Fast det beror förstås på bebisens storlek men också vår 3,5kg/50cm normibebis hade dem i flera veckor. Och istället för minivantar som inte hålls på lönar det sig att ha små strumpor på händerna den första tiden så att den lilla inte skrapar sig i ansiktet. Blöjor ska man förstås också ha...Pampers (2-5kg) bäst om du frågar mig. Om ni har tänkt utrusta er med en stocke tripp trapp så rekommenderar jag att skffa new born-delen. Lite dyr men väldigt roligt att ha bebisen med vid bordet från början och iaf vår bebis trivs super. Och återförsäljningsvärdet är jätte bra. Nu blev det här en enda röra... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för alla tips! Mjölkuppsamlare visste jag inte ens vad det var innan förra veckans familjeförberedelsekurs, tänk vad man lär sig. :)
      Gråtalarm hade jag inte ens tänkt på eftersom vår lägenhet e så liten, men kan ju behövas annanstans.

      Radera
  4. Jag rekommenderar verkligen att låna prylar om ni har några bekanta som också ha fått barn och som inte längre behöver sina saker. Det blir annars lätt så att man sätter ner massor pengar på saker man sen kanske aldrig kommer att behöva... Själv skulle jag inte ha klarat med utan amningsdynan! Utan den hittade jag inte alls någon bra ställning när Hubbe var mindre. Det var antingen liggande eller med dynan som det funkade för oss. Pumpen behövde jag också direkt samma dag som vi kom hem från BB eftersom min ena bröstvårta gick helt sönder och jag inte alls kunde amma med den på den första veckan. Eftersom Hubbe inte kan ta ersättning pga allergi så har också pumpen annars varit guldvärd! En elektriskt är det man skall ha om man skall pumpa... Vi har avents och det har funkat fint.

    Kläder behöver man inte heller så många, speciellt inte i de små storlekarna. Tre omgångar är bra sku jag säga. Annars hinner man inte använda allt :) Harson är däremot bra att ha hur mycket som helst av. Hubbe var en liten puklubaby och mjölkspuglade lite nu som då, så då var de jättebra att ha trasor överallt.

    För tillfället har vi utlånat vårt newborn set men jag kan tänka mig att vi kommer hinna få det tillbaka inom några månader eftersom den baby som sitter i det nu snart blir ett halvt år, så om du vill (och om ni tänkt skaffa en tripptrapp) så kan ni får låna vårt!! Vi var också jättenöjda med det. En sitter är också bra att ha för att placera babyn i t.ex. då man går i duschen eller skall laga mat :)

    Sele använde vi först på sommaren då Hubbe var lite äldre, men på landet, som är på en holme, skulle vi inte ha klarat oss utan den!

    Jag skrev ju faktiskt ett inlägg om detta också när Hubbe var en dryg månad: http://hannafinne.blogspot.fi/2013/04/de-nodvandigaste-prylarna-i-borjan.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får en tripptrapp av min bror och får låna ett newbornset av en annan bekant, men tack jättemycket för erbjudandet! :) Skall nog försöka låna så mycket som möjligt jo, sitter, bilstol och amningsdyna t.ex. Det är bra att komma så här nåt år efter i kompisgänget men ändå innan andra rundan. :)

      Radera
  5. Saker vi använder flitigt är babyalarm (men barnen sov och sover mycket ute, han nog inte använt det nån annanstans än hemma), napp- och flasksterilosator tycker jag faktiskt att varit jättebra men visst klarar man ju sig bra utan också. Det är mera en lyxpryl och jag hade knappast köpt om jag inte råkat hitta en ordentligt nedsatt. Ihopfällbart badkar var super i lägenheten då vi inte skulle haft utrymme för ett större. Nu inser jag dock att jag intr varit in i ert badrum men är det litet rekommenderar jag varmt ett flexi-bath. Madrass skydd skrev nån redan. Kan köpas billigt från tex etola och. Ikea har också bra. Nån typ av bärsele eller bärsjal, absolut! Sittern använde vi nästan inte alls med Agnes, hon trivdes inte. Nu används den flitigare men vi skulle nog klara oss utan, speciellt om ni kommer ha babaysetet till tripp-trappen är sitter kanske inte nödvändig. Amningsdynan har jag knappt använt alls. Mjölkuppsamlare inte använt en endaste gång. Bröstpump använde jag rätt mycket med A och då var elektrisk skön att ha men hittills har den inte kommit till användning alls med E. Men det lär den nog göra så småningom bara vi kommer oss för att pröva flaska.
    Det vi inte hade med A men skaffade nu är ett babynest och det har varit super. Edwin sover bara i det (då han inte sover ut i vagnen). Vi har det i hans säng också för att göra det mera tryggt och ombonat. Ett par små babyfiltar är bra att ha.
    Köp näsfrida och physiomer baby-mist färdigt. Super att ha till hands genast första gång lilla näsa blir snuvig. Små handdukar, tops, bomulls lappar behövs. Febertermometer för bebis.
    Stora mängder små klädet behövs inte, de växer ur dem så fort. Vi har en del plagg som aldrig hunnit användas alls.
    Ja, det var nu en del jag kom på på rak arm :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Babynest! Du är den första som nämnt det. Jag hade faktiskt tänkt försöka sy ett själv, gjorde du det? Har inte träffat på nån som haft ett sånt så har inte hört om erfarenheter, men skoj om du tycker ni haft nytta av det. Det skadar ju inte att försöka sy ett :)
      Vårt badrum är nog pyttelitet så har också kollat på ett flexi-badkar, behövs det där babystödet också eller har du bara hållit i babyn?

      Radera
    2. Vi har ingen symaskin så jag köpte ett men de lär vara ganska enkla att sy. Alla jag har talat med som har använt babynest har tyckt om det.
      Vi fick faktiskt ett babystöd till badkaret av en bekant men har inte ens prövat det- ni kan få det om ni vill!
      Intressant att läsa allas kommentarer. Man kan helt klart konstatera att man helt enkelt måste pröva sig fram i pryldjungeln och satsa på de saker man tror att man kommer använda. Jättebra att ni kan låna mycket.
      Rekommenderar också att köpa begagnat- vi köpte tex babybjörn sittern (som ny) till halva priset och en vagn till en tredjedel av nypris på huuto. Även syskonvagnen hittade jag till en tredjedel av nypris på barnloppis. Vagn skulle jag (trots att vi köpt två second hand-vi har hela fyra stycken, hrm) trots allt rekommendera att satsa en del på för den är i flitig användning i många år framöver.
      Små babykläder hinner man ju knappt använda före de är för små så man kan hitta fina, nästan nya kläder billigt på barnloppis (finns många i hfrs, esbo).

      Radera
  6. Grattis till väntan! Jag måste också komma med lite input här, med två barns erfarenhet :) Har i tiderna (då den äldre var dryga 6 mån) skrivit ett sådant här blogginlägg:

    Ne tärkeimmät tavarat

    Tuli tässä mieleen että onneksi meillä on hoitokuluvakuutus vaaville kun noita lääkärikäyntejä tulee useampi joka kuukausi. Vauva-lehdessä oli jokin aika sitten juttua tärkeimmistä hankinnoista vauvalle, joten ajattelin tehdä meidän oman tärkeimpien tavaroiden/hankintojen listan:

    Vanhempien elämää helpottavat hankinnat:

    Hoitokuluvakuutus
    Yhdistelmävaunut joissa pehmeä kantokoppa ja Travel system eli yhteensopiva turvakaukalo ja adapterit (apua mitä me tehdään siinä vaiheessa kun kaukalo jää pieneksi?!)
    Turvakaukalon Isofix-jalusta (helppo siirtää esim. mummin autoon)
    Kantoliina
    Sitteri
    All-In-One -kestovaipat
    Nippu kestoliivinsuojia
    Itkuhälytin
    Matkasänky
    Matkalautanen ja -lusikka
    Ikean pesulaput/pikkupyyhkeet (hoitopöydällä ja -laukussa)
    Bodyn jatkopalat

    Vaavin tärkeimmät tavarat:

    Unirättipupu joka on aina kainalossa nukkumaan mentäessä
    Leikkimatto
    Soittorasia jota kuunneltiin ensin masusta käsin ja nykyään autossa ja reissussa

    Listalla ei tietenkään ole mukana kaiken maailman harsoja ja muita välttämättömyyksiä vaan tämä on enemmänkin lista niistä tavaroista joita ilman kyllä pärjäisi, mutta joista olen todella iloinen että ne kuitenkin hankittiin vaikka joissain tapauksissa kirosimmekin niiden hintaa silloin hankintavaiheessa. Lisäksi täytyy todeta että äitiyspakkauksen ottaminen tavaroina oli erittäin hyvä valinta.

    Sen måste jag nu tillägga att för mig har amningsdynan varit till stor nytta, både vid amning och redan i slutet av graviditeterna, den funkade jättebra som stöd så att jag sov på sidan med den (doomoo buddy) mellan benen.

    När J blev större skaffade vi en Manduca (den är ergonomiskt mycket bättre en en babybjörn för både förälder och barn!), och den använde vi ännu förra hösten - då var J redan 3,5 år.

    Ingendera av våra barn har tagit flaska, så vi hade klarat oss med de flaskor som kom med i pumpförpackningen (jag har förresten bra orkat pumpa med en manuell pump), och den yngre tar inte ens napp, så de nappar jag nu köpte på lager blev helt onödiga. Således kan det löna sig att vänta med vissa saker tills man vet om ens egen baby behöver dem, annars kan det sluta med att man har skåpen fulla med stuff som aldrig kommer i användning..

    Återkommer om jag ännu skulle komma på nåt viktigt som inte redan var nämnt här :)
    Ha det bra, både du och S och babyn!
    -Ammi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, och tack! :)
      Tack för alla tips också! Jag är lite nyfiken på kestovaipat (flergångsblöja, tygblöja, vad heter det på svenska?), använder ni bara dom? Har ni gjort det helt från början?

      Radera
    2. Var så god, bra om man kan vara till hjälp :) De helt första veckorna använde vi inga tygblöjor iom att det "mjölken rann igenom" hela tiden, dag och natt.. Däremot visade sig blöjbyxor av ylle vara super på nätterna ovanpå engångsblöjan, som läckte typ varje natt. Så några par yllebyxor som suger i sig fukten innan allt är på lakanen kan vara bra att ha :) Från ca 6 veckors ålder har vi använt nästan bara tygblöjor på dagarna (på nätterna fortfarande engångsblöja+yllebyxa-kombon). Jag testade mig fram med J och hittade då några onesize-blöjor som funkar jättebra äcen med E, kan alltså rekommendera BumGenius "tasku-AIO" (dom är dessutom populära även som secondhand så det borde bli lätt att sen sälja dem vidare). Men förstås är det lite beroende på barnets kroppsbyggnad och hur hyn tål det också, så man kan inte helt veta vad som passar ens eget barn, samma gäller ju engångsblöjorna. Nu vid ca 6 mån ålder börjar man ha så bra koll på dygnsrytmen att vi använt tygblöjor även på stan, eftersom jag vet att det inte borde komma några större satser.. Och hos oss har tygblöjorna överlag varit mer pålitliga än engångs, hellre tvättar jag kakka från blöjorna än från kläderna ;) -Ammi

      Radera
    3. Ps. Här ännu en länk som kan vara nyttig: http://www.kestovaippayhdistys.fi/?page_id=310

      Radera
  7. Både sitter och flasksterilisator har varit i flitig användning hos oss, och så äääälskade vi alla bärsjal i början (mjukt, varmt, tryggt och supermysigt!)- både jag och maken använde ofta. Och senare bytte vi till manduca - babybjörn har jag aldrig tyckt om, den är obekväm både för förälder och baby i mitt tycke.Och så körde vi tygblöjor sist, och gör det säkert nu också - det är lite jobbigt, men vi gör det nu av samvetsskäl ändå. Tanken på hur många blöjor som tornar upp sig på avstjälpningsplateserna i världen känns inte helt ok! På stan och nattetid har vi haft engångsblöjor dock... Amningsdynan använde jag nästan inte alls, inte heller sangenic-roskisen. Kolla förresten på appar ifall ni har tex iPhones - där är en som tar tiden mellan värkarna, den var helt behändig när det satte igång - och så använder vi fortfarande ibland en baby-monitor app också (när vi är tillsammans nånstans), istället för vanligt gråtlarm - man lämnar den ena telefonen med babyn, och den ringer upp till den andra när babyn börjar gnälla. :)

    Men det mest akuta, vidhåller jag ändå, är sånt till dig själv för att överleva första veckan: lansinoh-salva till bröstvårtorna, amningsskydd när det läcker (gärna av tyg, pappersskydden tenderar fastna!), bra amnings BH:n och -toppar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken på blöjberget som växer någonstans är faktiskt hemsk.. ska försöka sätta mig in lite i hur tygblöjor fungerar för det skulle jag gärna testa på. Kan man ha tygblöjor genast från början? Det finns säkert olika storlekar av dom också? Har du något favoritmärke?

      Radera