lördag, april 12, 2014

Spjälsängar

Vem kunde tro att spjälsängar skulle ge upphov till en sådan beslutsångest? Nu kan jag inte bestämma mig, Brios eller IKEA:s version?Det här är en Brio Three säng, den främre kanten på den går att "lyfta ner" en bit för att lättare nå barnet (se skenorna där nere).Det här är IKEA:s Sundvik spjälsäng. Plus får den för att man kan ta bort ena kanten helt när barnet växer och istället sätta in en låg skyddskant.


På båda sängarna kan bottnet justeras i två höjder. Brio-sängen har en stång i ena ändan där man kan hänga något, annars är dom ganska lika, prisskillnad ca. 70€. Men vilken egenskap är bättre, att kanten går att fälla ner, eller att den går att ta bort helt? För på Brios säng tror jag inte att den går att ta bort helt, eller? Nån som har erfarenhet?

11 kommentarer:

 1. Är ingen stor expert men vi har IKEAs Sundvik och har varit nöjda. I början hade vi den fast i vår säng med ena sidan bortskruvad, s k "sidovagnssystem", så att babyn sov i egen säng men det ändå var lätt att ta upp honom för amning etc på natten. Vid sex månader skruvade vi fast sidan igen och så fick han sova helt i egen säng. Tycker sängen har varit praktisk, stadig och bra, och småningom ska vi ta bort ena sidan igen och göra den till en småbarnssäng. /Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Det hade jag inte tänkt på, att man kan ha den fast i vår säng också i början om man vill, ett plus till för IKEA då.

   Radera
 2. Vi hade sån tur att vi inte behövde välja utan kunde använda samma säng som min Man och hans bröder sovit i som små. En vit muurame. Den är i alla fall bra :) Annars tror jag att jag skulle välja Ikeas, tycker den verkar smartare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad lyxigt, och vad skoj att dom hade sparat den gamla sängen! :)
   Man borde ju nog satsa på kvalitet framom IKEAs möbler som man knappast sparar för följande generation.. Men det är så dyyyyrt! :)

   Radera
 3. Vi har också IKEAs Sundvik och är mycket nöjda. Har aldrig saknat funktionen att få ner sidan men däremot planerar vi nog ta bort den så småningom (Agnes sover fortfarande med båda höga sidorna och det får hon fortsätta med så länge hon trivs och inte försöker klättra över) så användningstiden kommer att vara lång. Själv funderar jag om vi ska köpa en till till Edwin eller hur vi riktigt ska göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det börjar nog luta mot en IKEA säng nu, men samtidigt är jag lite rädd att det blir för "ikeaigt" i barnkammaren.. :)
   Kan Agnes få en "riktig" säng redan så Edwin kunde ärva hennes spjälsäng, eller är det för tidigt för det?

   Radera
  2. Jovisst kunde Agnes redan ha en vanlig säng eller en junior säng. Det var också planen att hon skulle få en junior säng ett tag före lillebror skulle ta över hennes spjälsäng. Men. Eftersom hon trivs så bra i spjälsängen, ääääntligen sover hela nätter, hålls i sängen under dagsvilan trots att hon inte sover så känner vi att vi inte vill byta säng och riskera att hon börjar sova sämre och börjar springa ur sängen på natten och/eller dagen. I nåt skede måste vi ju ta risken men just nu känns som ett väldigt dåligt tillfälle. Därför väljer vi två spjälsängar och njuter av att åtminstone ett barn av två sover gott om nätterna :)

   Radera
 4. Vi har en brio two där man kan sänka kanten. Då vi beställde den så visste vi dock inte att de ändrat lite på mekanismen att sänka ner kanten så att den blev kråtigare. Såååå vi har haft kanten nere då molly va mindre men sen dess har jag absolut inte behövt den funktionen! Viktigare har de varit att bottnet kan höjas o sänkas. En brio one kan ju va då alternativ till ikea,men egentligen är det inte så stor skillnad! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ni ta bort kanten helt på Brion sen i något skede?
   Det är nog Brio Threen, eller Ikean det står emellan tror jag, för jag vill gärna (av nån konstig anledning?) ha ändorna täckta. :)

   Radera
  2. Nog borde man det då den höj/sänkbara kanten inte stöder sängen alls... vi har int ännu tänkt så långt då tösen snurrar så mycket när hon sover att det känns ännu tryggare med höga kanter!funderar på att hon får sen flytta över till min gamla muurame jolla säng :)

   Radera
 5. Ikeas modell har vi oxå haft åt alla tre! Tycker den är jättebra då man kan ta bort ena sidan och bara ha en liten kant istället. Blir bra övergång från spjälsäng till juniorsäng. Att sidan inte går att sänka har jag aldrig saknat...

  SvaraRadera