fredag, april 04, 2014

Babyrum

Snart skall vi börja göra om vårt arbetsrum/förrådsrum/gömma-saker-rum, ett rum som aldrig riktigt hittat sin rätta uppgift. Nu när det skall flytta in en ny typ i vårt hushåll så är det tänkt att detta rum skall fungera som babyrum. Vi har äntligen blivit av med de flesta "överloppsmöbler" som stått där och samlat damm, så nu kan jag börja planera på riktigt. 

Vad är väl bättre än pinterest för att samla inspiration? Jag vill inte ha ett ljusblått eller ljusrött rum, helst skall det vara ganska neutralt, men ändå inte för stelt (vitt).

Några bilder från Pinterest
En pinnsäng och ett skötbord står åtminstone på inköpslistan. Skulle gärna tapetsera (!) en vägg med nån skoj tapet också, men våra väggar består av en glasfibertapet som lär ska vara omöjlig att få bort och den har en ojämn yta så jag antar att det inte går att tapetsera på den heller. Nån som har erfarenhet av det?

7 kommentarer:

 1. Har inte erfarenhet av tapetsering på glasfibertapet. Vi har också sådana tapeter. Men det lär finnas något som heter typ "tasoitetapetti" som man kan lägga först, och sedan den önskade tapeten på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Kan nog hända att det ändå blir ett för jobbigt projekt åt en med noll erfarenhet av tapetsering.. :) Måla går ju som tur bra.

   Radera
 2. Haha, vi är i helt samma läge. Ett udda rum som bara står och samlar odefinierbara saker som behöver redas upp och en stund på Pinterest varje kväll :) Jag ville också tapetsera, vilket bara fick Christian att sucka. Just nu är jag inne på nån fin vägg dekoration istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om man sku vara konstnärlig kanske man kunde måla ett stort träd eller nåt annat skoj! :)
   Typ så här: http://www.menaiset.fi/artikkeli/blogit/kalastajan_vaimo/ainon_seina

   Radera
 3. Jaaag har erfarenhet, helt för mycket erfarenhet. När vi köpte vårt nuvarande hem var nästan alla väggar i hemmet tapetserade med glasfibertapet som vi absolut inte ville ha. Det tog emot men vi tapetserade alla väggar med Easy cover tapet och målade sedan på. Det var absolut inte svårt (vi hade också noll erfarenhet av tapetsering), men ack så jobbigt. Ändå utan tvekan värt det. Ett rum går någolunda fort. Tapeten täcks inte till 100% fast easy covern är betydligt tjockare än vanlig tapet (glasfibertapeten är ju så gropig) men tillräckligt. Och man kan alltså antingen tapetsera eller måla på. Fast tapetsering är kanske inte så lockande med stor mage...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det låter ju nog lite jobbigt..men kanske man sku klara av en vägg ändå. Eller blir det sen så att om man gör en vägg så vill man göra alla för att de blir så olika? :)

   Radera
 4. Undvik non-woven för de har en yta av akrylat som innehåller vinyl så de ska kunna gå att torka av och man kan inte använda giftfritt klassiskt cellulosalim till det som man har till rena papperstapeter, utan våtrumslim och Bostik som innehåller syntetiska ämnen som polyvinylacetat etc.

  Gränsvärden som finns i dag för kemikalier kommer man säkert tycka var vansinningt i framtiden. Vi har inte noll tolerans på de gifter som finns i byggmaterial och annat i dag. Inte ens intimprodukter,inte ens hudkrämer! Frustrerande. Och de här easy up tapeterna verkar ta över allt mer trots att folk börjat plastbanta och blivit mer medvetna om att man ska undvika platsleksaker.

  Bisfenol a är förbjudna nu till slut i barnnappflaskor men finns fortfarande ofta på insidan i aluminiumburkar etc.

  Den här boken, "Makt, Plast, Gift och våra barn", borde alla läsa, speciellt nyblivna föräldrar:
  http://www.bokus.com/bok/9789197814201/makt-plast-gift-vara-barn/
  Här en intervju författaren som varit generaldirektör för Kemikalieinspektionen:
  http://www.ur.se/Produkter/181875-En-bok-en-forfattare-Makt-plast-gift-och-vara-barn

  Den här killen började ta reda på mer när han fick barn och startade en blogg eftersom han blev så förskräckt över hur mycket kemikalier vi har runt oss, på våra väggar och i vår vardag:
  http://kemikaliepappan.com/category/hemmet/byggande-renovering/

  En annan tjej som reagerat på samma sätt som Kemikaliepappan startade bloggen "Den onda badankan":
  http://denondabadankan.blogspot.se/2013_01_01_archive.html

  vinyl:
  http://www.ekobyggportalen.se/?s=vinyl

  Välj riktiga rena papperstapeter och använd bara cellulosa - undvik easy up och den typen av tapeter som dominerar i de svenska utbudet i dag om man inte vänder sig till Handtryckta tapeter, byggnadsvårdsbutikers tapeter, Lim & Handtryck:
  http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/tapeter/

  Köp bara miljömärkta produkter till barn, vädra och att äta ekologiskt hjälper också om man vill undvika majoriteten av gifter vi utsätts för.

  SvaraRadera