söndag, oktober 03, 2010

Vill ha!

Jag behöver akut en ny kamera, men kan inte riktigt bestämma mig om vilken. Har någon tips?

En sån?

Eller en sån?


Eller något helt annat? Det är en vild djungel att som amatör försöka förstå sig på olika modeller, alla ser likadana ut men heter lite olika.

9 kommentarer:

  1. Hej, båda är bra.
    Med SX200 får du en möjligheterna att göra specifika inställningar och testat olika slutarhastigheter och bländaralternativ. Det är med andra ord en kompaktkamera som har egenskaper som en systemkamera.
    Den tar väldigt bra bilder, även om den tenderar att "bränna i" och göra bilderna lite mer färgstarka än vad de egentligen borde vara.

    Ixus är överlag lite mer "point and shoot", och tar fantastiskt skarpa bilder oavsett situation. Har själv en Ixus 70 som komplement till min systemkamera.
    Ixus 300HS filmar ju dessutom i HD-kvalitet, vilket är trevligt =)

    Tror nog att du blir nöjd oavsett vilken av dem du väljer, se bara till att det står Canon på den.

    SvaraRadera
  2. Förstår mig inte själv så mycket på p&s's, har inte följt med vad som händer i den branschen, men det ska jag säga, att även om jag är die-hard Nikonist när det gäller systemkameror, så tar det inte ens sjukt att säga att Canons p&s kameror är väldigt bra, o you can't go wrong with any of them.

    Det är i mycket fråga om vad du vill kunna göra själv, vill du trixsa med inställningar, eller räcker det att du har några färdiga moods som du kan trycka in vid behov. Megapixlar ska du inte alls tänka på, allting över 6 är bra, allting över 12 börjar redan vara lite onödigt mycket (ifall du inte vill printa 50cmX50cm och croppa/klippa bilderna).

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarerna! Jag vill ha en kamera som rymms i min handväska men som man ändå sku kunna trixa lite med. Men jag är helt ute och cyklar när det gäller alla siffror och nuffror som står efter kamerans modell. Vad betyder HS och IS? Och vad betyder siffrorna -ju högre siffra destu bättre kamera?

    SvaraRadera
  4. IS står för Image Stabilisator, vilket är bra att ha när man springer runt och fotar på fri hand.

    Såvitt jag förstått är HS nån form av brusreducerare. När du fotograferar i dåliga ljusförhållanden så använder man oftast högt ISO värde för att få en skarp bild. Ju högre ISO värdet är, desto mer vita prickar (brus) kommer det in i bilden.
    HS minskar antalet prickar helt enkelt.

    Megapixlar är det sista man skall tänka på. Som "heulwen" sa: Allt över 6 är bra.
    Min gamla Ixus har 7,2 megapixel och jag har framkallat A4 foton med den. Systemkameran har 12,2 och med den framkallar jag planscher, så då vet du ungefär hur många megapixel som behövs för att framkalla ett litet fotografi.

    Vad som däremot är värt att hålla reda på med kompaktkameror är den optiska zoomen.
    T.ex. Ixus 300 har 3,8x optisk zoom,
    SX200 har 12x optisk zoom och
    SX210 har 14x optisk zoom.
    Powershot serien zoomar helt enkelt mycket bättre än Ixus. Nån eventuell digital-zoom som står utskriven skall du helt och hållet ignorera. Allt vad digital-zoom gör är att den zoomar inuti bilden. Du får samma effekt om du tar en vanlig bild och zoomar in i den på datorn (en grötig röra).

    SvaraRadera
  5. Intressant! Jag borde ju ta dig med när jag går till fotobutiken. En PowerShot SX200 sku man få för 199€ på netAnttila för tillfället: http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=1444&productId=467981&shopId=19652&compartmentId=20160&categoryId=20670&catalogId=1444&ddkey=ProductDisplay#

    Men det sku ju vara helt kiva att få testa den först.

    SvaraRadera
  6. Och så är jag överlag också lite emot alla produkter som blivit "testivoittajan". :)

    SvaraRadera
  7. Det är onekligen en djungel, men tror som sagt att du nog blir nöjd oavsett vilken av dem du väljer. Canon tillverkar inga skräpversioner.

    Anttila i Vasa har i.a.f. haft kamerorna i förevisningshyllan så att man får klämma på dem.
    SX serien är ju lite större än Ixus överlag. Beror ju lite på hur stor handväska du har =D

    SvaraRadera
  8. Om den sen inte rymms i handväskan så är det ju bara en bra orsak att köpa en ny väska! :) 2 flugor i en smäll!

    SvaraRadera
  9. Idealkonsumenter är samhällets stöttepelare.

    SvaraRadera