fredag, november 19, 2010

Intryck av Dubai

Första intrycken av Dubai är svåra att beskriva, jag har funderat på hur man kunde göra det, men det är svårt, det går inte att jämföra med någon stad jag tidigare varit i, allt är så...annorlunda, men ändå inte. Vissa gator i det gamla Dubai kunde lika väl ha varit en sidogata i Marbella, lite samma arkitektur. Men andra delar av stan kunde vara någon annan storstad i Europa. Arkitekturen här har annars ingen linje, det är moskéer blandade med skyskrapor.

Det första jag tänker på är oplanerat, konstgjort och utspritt. Det finns inget centrum, det finns "stadsdelar", alla olika varandra. Det finns ett område med höghus, näst intill lite öken, och så ett område med egnahemshurs, lyxhotell, palats, mera skyskrapor och en massa vägar. Det finns liksom ingn struktur i stadsplaneringen. Till det kommer nästa "problem". Du klarar dig inte här utan en bil. Bilen tar man över allt. Till och med till butiken på andra sidan vägen. För det är helt enkelt svårt att ta sig fram till fots. Stan är planerad för bilister, inte för forgängare. (Det där med hur de har planerat gatorna tar vi en annangång, med den kan inte ha varit någon krutuppfinnare som gjort det...)

Dubai har inte, till skillnad från de andra emiraterna, någon olja, de lever på de utländska bolagen och turismen. 80 procent av stadens invånare är utlänningar, alltså bara 20 procent "locals". Då är det också svårt att skaffa en kultr, och staden är därför mycket multikulturell. Det är maffigt, rikt och fattigt, västerländskt och arabiskt. Jag var lite osäker på hur jag skulle klä mig här, men det finns ingen som hellst linje för att du skulle måsta klä dig strikt. Flickor här går klädda i kjolar kortare än jag någonsin skulle väga bära och urringingar som inte lämnar mycket till för fantasin. Men så går det ju också omkring en massa "ninjas" i burkan i alla dess former. En salig blandning kan man säga.

Sprit serveras inte i vanliga restauranger, men destu mera serveras det på hotellen. De är alltså de enda platserna där man kan få avnjuta ett glas vin med maten. Många av restaurangerna dit västerlänningar söker sig är således i komibination med ett hotell. Och hotell finns det överallt. Om man vill köpa vin här så måste man ha licens, och då finns det två butiker, liknande Alkon, som du kan gå till för att shoppa. För att få en licens så måste man ha arbetsgivarens underskrift på något papper.


Dubai är också tryggt, två blondiner som vi kan bra gå ensama i en mörk gränd. Männen tar ingen notis om en här. Om man är van med de sydeuropeiska männen som ofta visslar och ropar åt en på gatorna så är detta rena motsatsen. Männen här håller inte ens upp dörren åt en kvinna om man råkar gå in på samma gång.

Nu låter allting kanske aningen negativt. Å andra sidan är Dubai också jävligt coolt, levande och spännande!

4 kommentarer:

  1. Låter väldigt intressant :)

    SvaraRadera
  2. Sku gärna vara där med er just nu, här har det snöat och det är mörkt och kallt. Och männen märker inte en här heller på en mörk gränd, hur deprimerande är det?

    SvaraRadera
  3. Låter intressant och diffust och spännande och konstigt på en och samma gång :)

    Minna - jag kan busvissla åt dig på en mörk gränd. Först måste jag bara lära mig att busvissla.

    SvaraRadera
  4. Man skulle nog kunna flytta hela Finland till lite sydligare breddgrader, ser inte framemot att komma hem i snöslask idag...

    SvaraRadera