tisdag, december 09, 2014

Sju månader

Igår blev vår son sju månader gammal. Nu tycker jag igen att det var igår som jag skrev sex månaders-inlägget och att det kanske inte har hänt så mycket här emellan. Men jag skriver nu en uppdatering ändå, det är alltid skoj att gå tillbaka och se vad som hände då.

Någon sjumånaderskontroll har man inte så nästa rådgivningsbesök är först vid åtta månader, men jag skulle gissa att Amos är ca 68 cm och kanske 7,5 kg nu. Han har två tänder som han gärna gnuggar mot vad än han får tag i. Han tycker om att dra i grejer, hår, öron, näsor, fransar, kläder etc. Han rullar gärna runt på mattan, på golvet och babygymmet, men han vägrar fortfarande rulla till höger fast jag försöker placera alla leksaker på den sidan. Han blir lätt frustrerad över att han inte kommer framåt, han rör sig dock runt sin egen axel 360 grader som en klockvisare. Baken börjar han skuffa uppåt men samtidigt kör han ansiktet ner i mattan, inte så lyckad taktik. 

Han sover fortfarande tre tupplurer om dagen och äter med god aptit det mesta som serveras, gott är t.ex. batat, morot och broccoli. 

Våra dagar ser ungefär ut så här:
ca. 6.30-7.00 Vaknar och ammar (ofta är det grannens barn som väcker honom...)
ca. 8.00 Morgongröt
ca. 8.30-9.00 Ut och sova på balkongen, här sover han ca. 2 h
ca. 11.30 Lunch i form av grönsakspure
ca. 13.30 Sover en kortare tupplur i vagnen ofta under en promenad, ca 30 min sömn
ca. 14.30 Mellanmål, någon fruktpure
ca. 16 Tupplur nummer 3, sover på balkongen ca 1,5 h
ca. 17.30 Middag, grönsakspure med kött, fisk el. höna
Lek och fri samvaro
ca. 19.30 Kvällsgröt
20.00 Sovdags

Vi har haft ganska samma rutiner ända sedan tre månader, och det har funkat bra. Jag är inte stenhård med rutinerna och det är Amos själv som fått klargöra ramarna för vårt dagsprogram. Ifall vi har lunchprogram/kvällsprogram eller något annat som ruckar på tiderna är det inte så noga. Han meddelar nog när han är trött eller hungrig, som tur sover han fint både i vagn och bilstol. Jag ammar fortfarande mellan målen och räcker inte det så får han ersättning. 

Sin sju månadersnatt firade han dessutom med att sova från 20.00-6.30 i ett sträck utan att äta. En gång var Samuli in och satt i nappen där vid 4.30 men that's it. Värsta lyxen!


2 kommentarer:

  1. Ååååå, titta på dendär härliga pökälen i Samulis famn. Sjuuuuuukt ljuuuuuvligt att få hålla honom igen snart på julen!!! Fast det blir nog tävlan mellan mommo, moffa, "moster Tove" osv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Amos kommer att njuta av den tävlan! :D (jag också, att inte behöva underhålla hela tiden...) ;)

      Radera