onsdag, maj 28, 2014

Tre veckors babyn

Imorgon fyller lillskruttet tre veckor! Hjälp vad det går undan. Jag hade inte heller förstått att vi går in i juni på söndag?! Vart försvann maj månad? 

Nu har jag överlevt tre dagar hemma ensam, det har väl gått helt okej. På måndag och tisdag hade jag program och träffade andra mammor med babysar men idag har vi varit på tumis. Så här med en timmes nattsömn i bagaget känns det inte helt aktuellt att boka in en massa program..

Killen har börjat sporta med att vaka och skrika om nätterna pga magont. Han vänder och vrider sig och gnyr och gnäller. Vi har testat med massage, rapat och tryckt benen mot magen, men ingenting verkar lätta. Han får också Disflatyldroppar som skall spjälka upp luftbubblorna i magen men tycker inte dom har hjälpt. D-vitamindropparna började vi med i måndags och efter det tycker jag det har blivit ännu värre. Har ni goda råd tar vi gärna emot tips! Det verkar dock som om den allmännaste lösningen mot magont är att vänta tills det går om, vid ca. 3 månaders ålder...

13 kommentarer:

 1. Hej! Vår dotter är nu lite på tre månader gammal. Hur började ni med dropparna? Vår rådgivningstant sa att vi skulle ge fört 1 droppe 3 dagar, sedan 2 droppar 3 dagar osv tills vi var uppe i fem. Om hon fick magont skulle vi ge samma portion någon extra dag, så då gjorde vi det (alltså t.ex. 3 droppar i 4 dagar och sen öka). Så läste jag också någonstans att t.ex. rågbröd kan göra ont i magen för babyn, och choklad (tyvärr). :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vi började också med en droppe, sen två, igår gav vi inga droppar alls. Kanske vi skall hålla oss till bara några droppar en tid framåt jo. Eller så måste man kanske prova på andra droppar? Nu använder vi Gefilus D-vitamin.
   Ja, och så måst jag kanske dra in på chokoglassarna ;)

   Radera
 2. Ånej!! Hoppas verkligen att det inte håller i sig. Man kan bli helt galen av att läsa om vilka födoämnen som lilla magen kan reagera på. Ett tag då Agnes var liten vågade jag knappt äta alls då jag var så rädd att hon skulle få magknip (och att knappt äta hjälper ju inte, hon hade ont ändå.) Klart att man kan försöka vara uppmärksam och se om nåt speciellt som kaffe, rågbröd, lök, choklad ger värre symptom men bojkotta allt på en gång för säkerhets skull rekommenderar jag inte.
  Det jag däremot rekommenderar är zonterapi! Jag upplevde absolut att Agnes magknip blev bättre även om de inte helt försvann. Vi gick till ett ställe i Grankulla som heter fysio ninja. Jag ångrar att vi inte prövade fortare.
  Kämpa på! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försökt undvika lök, vitlök och rågbröd. Nu måst jag väl dra in på chokladglassen också.. :( Kaffe har jag bara druckit en halv kopp, men kanske jag borde testa lämna bort det också. Näst blir väl att lämna bort socker och mjölk också? Men sen finns det ju inte så mycket kvar att äta :)

   Tack för tipset om zonterapin! Det skall vi absolut testa ifall det inte blir bättre snart!
   Kramis!

   Radera
 3. Vet du - jag kommer ihåg en dag då Lasse gått på jobb efter pappaledigheten och Alex bara skrek. Jag var sååå trött att jag ringde med gråten i halsen till Lasse och fråga "nääär kan du komma hem - jag orkar inte mer!"... Alex hade också då - kändes det som - gråtot och gnällt i några dagar/nätter och jag var orolig att det var magen... Men sen gick det nog om - och nu kommer vi ju bara ihåg att pojkarna alltid sovit bra... Så förhoppningsvis går det om fort!

  Nu har vi en massa program - men nästa veckas veckoslut så sku jag (eller vi) kunna komma å sköta om lillen någon timme, eller ni kan hämta hit honom och sen fara hem och sova! Vi klarar nog av skrik i några timmar - då vi inte hör sådant mer nuförtiden, så man orkar bra med det igen efter några år :) Men vi hörs om det!! (vi har talko på lördag och Alex kompiskalas på sö, men timmar före dem så är vi lediga för er)

  SvaraRadera
 4. Aijoo, det sa Lasse just - VI kommer efter Lillen på lördagmorgon 7.6 (ni säger klocktid) med bilen och lämnar er och sova. Med bara vagn, blöjor, byteskläder, tuttflaska och mjölk - så klarar vi oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att man glömmer bort den här perioden ganska snabbt jo, sen kommer vi inte att minnas alla skriknätter :) Har nog också ringt o gråtit åt Samuli när det varit som värst, men han är faktiskt snällare på dagarna, så det går helt okej. Sover längre och gnäller inte så mycket.

   Tusen tack för hjälperbjudande, men just den 7.6 så kommer mamma o pappa hit över dan innan deras flyg går till Spanien. Så den dagen är fixad :) Men ni får komma när som helst! Vi har inte gett tuttflaska ännu så det är lite knepigt sen då han blir hungrig, men vi skall börja testa idag så att Samuli (och ni :) ) också sku kunna mata ibland.
   Vi hörs, kramis! :)

   Radera
 5. Heh, jag hade på nåt sätt på känn att jusst när vi kollar så går det int.. Va e d nu heter, murphys law eller nåt. :) Kanske söndagen då, på förmiddagen, men vi kollar sen ännu, om ni orkar med så myki program. Om int tuttflaska funkar så tar vi honom på promenad efter amningsturen :) vardagar e lite svåra för oss med myki program men jag vill nog så fort som möjligt igen komma å klämma på gullet!

  SvaraRadera
 6. Hej! Tack för en bra och ärlig blogg! Vi hade en mkt liknande situation med vår baby från att hon var två veckor gammal. Vet att inga tröstande ord om att "det går över senast vid 3 månader" hjälper då man är mitt inne i det. Känns ju som en evighet. Vill ändå trösta med att det inte behöver ta 3 mån. För oss började det gradvis lätta och när hon var två månader hade vi sluppit magskriket helt. Fick aldrig veta vad det berodde på (alltså om det var ngt jag åt) men tror själv att det bara berodde på att magen och tarmarna var ovana med att få mjölk och att det tog en stund för dem att vänja sig vid det. Gällande d-vitamin så tog vi det väldigt lugnt och gav först en droppe i en vecka och sedan tvp under hela följande vecka osv tills vi var uppe i fem droppar. Vi använder jekovit och för oss har de funkat bäst (prövade även relad men det reagerade hon på).Kämpa på och sov alltid då babyn sover.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Det känns tungt jo när man är mitt i det, men i efterhand glömmer man säkert snabbt bort hur det var. Vi har nu lämnat bort D-vitaminen helt i två dagar och jag tycker det varit bättre, speciellt i natt. Jag tror jag tar nya tag med D-vitaminen nästa vecka istället, bra tips att ge bara en droppe i en vecka, ska testa med det! Om det inte funkar måste vi testa med någon annan sorts droppar.
   Han sover som tur helt bra på dagen så jag hinner ta några korta tupplurar nu och då :)

   Radera
 7. Grattis ännu till babyn, så söt kille :) Våra båda har också haft magknip och skrikit, men nu med den yngre kom jag underfund med att lök och jäst var det som orsakade allra mest skrik. Annat jag lämnade bort var kaffe och mörk choklad (tyvärr!), paprika, alla typer av kål, rågbröd, äpplen, färska jordgubbar (tyvärr igen!), alla kolsyrade drycker. Har också hört att soja och citrusfrukter kan orsaka problem. Kan bli en massa att undvika alltså, men det är värt det om det lyckas (efter att jag kom underfund med jästen var det som om babyn hade bytts ut till en annan, det var sån otrolig skillnad!!). Skriv t.ex. upp allt du äter och kolla vad som händer efteråt. Våra tjejer skrek mest kvällstid och sov dåligt på nätterna om jag råkade äta nåt olämpligt. Lärde mig bl.a. att tortellinis kan innehålla jäst (!) och tydligen räckte det med en helt minimal mängd speciellt under de första månaderna. Hoppas ni hittar nån lösning fort! -Ammi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)
   Jag har försökt lämna bort lök, vitlök, rågbröd, paprika och choklad, men det är svårt att säga ifall det inverkar något.. Tack för tipset om jästen, skall försöka lämna bort det också! Äter ju nog en hel del bröd och bulla. Det blir inte så mycket kvar att äta bara, haha :D

   Radera
 8. Jag vet ;) Men det finns åtminstone rieska (korn) och rågbröd utan jäst i matbutiken (sen när du vågar äta rågbröd igen), och Kakkukeisari har jästfritt surbröd. Jag överlevde hösten genom att baka scones varje vecka, bakpulver orsakade alltså inga problem :) Men måste säga att den första croissanten smakade gudomligt, sen när man väl kunde äta en sån igen. Håller tummarna att skriket skulle minska! -Ammi

  SvaraRadera