onsdag, september 12, 2012

Rönnbären

Hur var det nu med rönnbären och inkommande vinter? Fin vinter eller dålig vinter? Vi är lite oense här hemma. Just nu verkar det som om det inte finns några andra träd än rönnar på Drumsö, rött överallt!


6 kommentarer:

  1. Mycket rönnbär= kall vinter, tror jag i allfall :)

    SvaraRadera
  2. Kommer inte heller ihåg... På finska säger man att träden inte orkar bära två bördor, a.k.a. inte både mycket bär och mycket snö. En arbetskamrat har haft en good point och det är att årets medeltemperatur knappt har skiftar genom tiderna, så eftersom sommaren var ganska kall i överlag så kan vi vänta oss en ganska mild vinter. Om det varit en varm sommar så borde vintern vara kall för att medeltemperaturen inte skulle ändra nåt radikalt.

    SvaraRadera
  3. Jag kom också ihåg att det skulle ha varit mycket rönnbär=kall vinter, men S hade hört den finska versionen att träden inte orkar bära två bördor. Så nu är vi lite osäkra :)
    Kanske det blir en kall snöfattig vinter?

    SvaraRadera
  4. Nu blev jag sà nyfiken att jag màste googla. Bondepraktikan sa tydligen att mycket rönnbär betyde en sträng vinter. Men det stämmer visst inte helt :)

    http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article15405810.ab

    SvaraRadera
  5. Fin bild! Jag har också hört, mycket rönnbär - kall vinter, men håller med om medeltemperaturen, så vi har säkert bara grått och slask framför oss...

    SvaraRadera
  6. Det där med att grenarna inte håller två tunga bördor verkar nog vara en finsk bondepraktik (måste också googla lite). Så man kan då bara välja vad man väljer tro på :) Eller så vänta och se hur det blir.

    SvaraRadera