onsdag, juli 01, 2015

14 månader

Nu har jag inte skrivit någon babyrapportering sedan 11-månadersdagen och om en vecka blir vår "baby" 14 månader så nu kör vi en liten uppdatering. 

Humör & Lek
Den här killen är fylld av glädje och energi, han har en fin humor och hittar gärna på hyss. Hans humörsvägningar är däremot inte att leka med, ena sekunden en strålande sol och andra sekunden känns det som om världen rasat samman. Om han inte får som han vill blir det ett ramaskri och världens dramaqueen kommer fram. Men nästa sekund är han en solstråle igen. Favoritleksak är dammsugaren tätt följd av sopborsten. Musik tycker han också om och sjunger gärna med i sångerna.

Motorik & Tal
Amos började krypa först på sin ettårsdag efter att ha rullat runt och ålat ett bra tag. Nästan samtidigt ställde han sig också upp med stöd och började så småningom gå med stöd. Brios gåkärra har varit mycket pop. Han går fortfarande inte utan stöd och står heller inte själv, men jag antar att det kommer snart. Han har precis lärt sig klättra upp på vår säng så nu får man vakta extra noga.
Han talar mycket, men inget vi riktigt förstår. Mamma säger han, där och tittah. Han har precis börjat vinka också.

Sömn
Amos har sovit rätt så bra ända sedan vi slutade amma vid nio månader. I regel sover han hela nätter med vissa undantag förstås. Han går och lägger sig vid 20.30-21.00 och vaknar nån gång mellan 6.30 och 7.30. Just nu mera 6.30 tyvärr. Läggningarna har alltid varit smärtfria men nu när han börjat ställa sig upp i sängen hela tiden kan det ta lite längre.
På dagen sover han ännu två tupplurer. En kortare på förmiddagen, då brukar jag oftast gå ut och gå, och en längre på eftermiddagen runt 14-15 tiden, då får han sova på balkongen. Snart borde vi väl vänja honom vid en tupplur så han är van när han börjar dagis i höst. 

Mat
I matväg äter han nästan allt som bjuds. Avokado är dock ingen höjdrare. Köttbullar är pop, makaronilåda också. Gröt får han till morgon och kväll, men det är inte helt skoj. Särskillt kvällsgröten blir ofta bara katastrof. Kanske dags att ge smörgåsar i kvällsmål istället? 
Jag försöker göra egen mat men alltid hinner/orkar jag inte så burkmat funkar också. Han har börjat visa intresse för att äta själv med skeden och det blir ju lite klottigt. Försöker ofta göra mat som han kan plocka med händerna, t.ex. köttbullar, morotsplättar el.dyl.

Övrigt
Amos tycker om andra barn men är lite väl hårdhänt. Det är också en sak jag oroar mig över lite inför dagisstarten. Man får akta sig, för han bits, river i håret och klöser en gärna i ansiktet. Så att låta honom leka obevakad med nån kompis går tyvärr inte och jag vet inte hur vi skall bli av med det? En ettåring lyder ju inte precis när man säger nej. Tips emottages gärna!

Sådan är han nu, vår solstråle. Som jag sagt varje månad så blir det bara roligare att umgås med honom hela tiden. Han lär sig nya saker hela tiden och snart springer han väl ifrån mig i parken också.

2 kommentarer:

  1. Vår äldre började också krångla med gröten i samma ålder och då jag sa om det på rådgivningen sa vår rådgivare som alltid har bondförnuftet med sig: snälla du, skulle du vilja äta gröt morgon och kväll sju dagar i veckan...svaret var ju ganska enkelt och efter det blev det smörgås, fil, naturell yoghurt etc till kvällsmål. Karelska piroger är också mättande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, bra point, det är ju nog sant :) Själv tycker jag inte heller om gröt så det känns ju lite tokigt att tvinga sonen att äta det. Ska försöka med lite yogge och piroger istället.

      Radera